Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen dat is opgebouwd uit microscopisch kleine naaldachtige vezels. Asbest is een natuurlijk materiaal en werd vaak gebruikt om zijn goede eigenschappen: sterk, slijtvast, bestand tegen hoge tempraturen, goed isolerend en tevens goedkoop. De meest voorkomende types asbest in Nederland zijn witte asbest (chrysotiel), blauwe asbest (crocidoliet) en bruine asbest (amosiet).

In Nederland is vanaf 1945 tot aan 1985 massaal asbest in de bouw toegepast. Ook is het gebruikt in installaties en schepen. Het meest voorkomende asbest in Nederland zijn asbestcementproducten zoals golfplaten en buizen/kanalen. Verder paste men het toe als isolatiemateriaal, brandwerende platen, onderlagen voor vloerbedekkingen of in de vorm van vloerzeil, als pakkingen of rem- en frictiemateriaal. In totaal is dit product in meer dan 3.000 toepassingen gebruikt. Vanaf 1993 is er een algeheel verbod gekomen op asbest. Daarom worden bouwwerken na 1994 niet gezien als asbestverdacht.

De gezondheidsrisico’s

Zolang asbest niet wordt bewerkt of als er geen verwering optreedt zijn de gevolgen van asbest minimaal. Maar als asbestvezels loskomen ontstaat er een groter risico op onstekingsprocessen in de longen en op longkanker. Een veel voorkomende vorm hiervan is het mesothelioom, een kanker van de longvliezen.┬á Wees daarom altijd alert wanneer u asbest tegenkomt. A-Consult kunt u altijd inschakelen om eventueel de risico’s in kaart te brengen.